Commotie rond nachtspel tijdens Jeugd Rode Kruiskamp

12/07/17

Enkele kranten berichtten op 12 juli over een nachtspel tijdens het jaarlijkse Jeugd Rode Kruiskamp van de afdeling Kuringen in Mol. Er werd een kidnapping in scène gezet die er zeer realistisch uitzag. Verschillende JRK-leden van 13 of 14 jaar waren daar erg van onder de indruk. Eén meisje raakte zodanig in paniek dat de betrokken leiding het verstandig vond om haar preventief naar het ziekenhuis te voeren. Het kind mocht enkele uren later het ziekenhuis verlaten. Haar ouders werden op de hoogte gebracht en het kamp verliep verder zonder enige problemen. De ouders van de andere aanwezigen kregen het verloop van de feiten pas te horen bij afloop van het kamp, 5 dagen later. Hierdoor is enige commotie ontstaan en waren verschillende ouders verontwaardigd dat ze niet vroeger op de hoogte gebracht werden. Eén van hen is met dit verhaal, anoniem, naar de pers gestapt.

Rode Kruis-Vlaanderen was voor de commotie in de media al gestart met een intern onderzoek naar de gebeurtenissen én de communicatie over die gebeurtenissen. Binnen Jeugd Rode Kruis bestaan er richtlijnen, do’s en dont’s, voor op kamp. Maar zijn er geen specifieke richtlijnen over nachtspelen opgesteld. We bekijken nu of en hoe we deze, naar aanleiding van dit incident, dienen toe te voegen om te vermijden dat dit in de toekomst nog eens gebeurt.

De ouders van het kind dat naar het ziekenhuis gebracht werd, benadrukken dat de communicatie en opvolging van het incident wat hen betreft goed verlopen is. Het gezin laat weten vooral onder de indruk te zijn van de commotie die nu losbarst.