Dr. Jules beloont Jeugd Rode Kruisprojecten

28/12/17

De kernen van Jeugd Rode Kruis Bilzen en die van Brugge-Lauwe-Rekkem vielen in de prijzen met het project dat ze indienden voor Dr. Jules. Ze ontvingen een bedrag van respectievelijk €1000 en €1400 voor hun werking. Proficiat!!

 

Maatschappelijk kwetsbare kinderen

Enkele maanden geleden besloten enkele meisjes het Jeugd Rode Kruis van Bilzen op te richten. Omdat de jeugdbeweging pas opgericht is, komt de jeugdbeweging nog niet in aanmerking voor subsidies en JRK Bilzen heeft ook geen locatie waar ze terecht kan. Desalniettemin wilt JRK Bilzen toch heel erg graag zijn steentje aan de maatschappij bijdragen. 'Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland' is nu eenmaal één van de pijlers in de missie van Rode Kruis.

Zo kwam JRK Bilzen op het idee om de maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (6-18jaar) in hun buurt te betrekken in hun project. Deze kinderen hebben vaak de financiële middelen niet om hobby's uit te oefenen. Zo willen we met JRK Bilzen elke maand een activiteit (een uitstap naar de zee, een kunstworkshop, internationale kookworkshop,....) voorzien voor deze jongeren. Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken, willen we ervoor zorgen dat de activiteiten volledig kosteloos zijn (lunch, vervoer,... inbegrepen). Tevens wilt JRK Bilzen maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren leren kennismaken met de voordelen van een jeugdbeweging, het sociaal vangnet dat een jeugdbeweging kan betekenen voor deze jongeren. Maar ook ouders leren kennismaken met de werking (bv: tijdens de internationale kookworkshop wordt aan ouders gevraagd of zij het zien zitten om deze workshop mee te begeleiden).

Met dit project wilt JRK Bilzen ervoor zorgen dat kinderen wiens ouders het financieel moeilijk hebben, eens zorgeloos kunnen genieten van activiteiten, maar zich ook leren ontplooien in groepsverband, want volgens JRK Bilzen, heeft ieder kind daar recht op!

 

Samen op kamp

Al enkele jaren gaan Jeugd Rode Kruis Brugge en Jeugd Rode Kruis Lauwe Menen Rekkem samen op kamp. Op ons kamp is iedereen welkom, en spelen kinderen met en zonder een beperking samen.


We vragen geen inschrijvingsgeld, en houden de inschrijvingskost voor het kamp zo laag mogelijk. Dit wordt elk jaar wat moeilijker doordat onze kosten stijgen.


We blijven bewust kiezen voor rolstoeltoegankelijke kampplaatsen.
We merken dat het aantal kansarme kinderen die met ons meegaat steeds groter wordt, en dat het niet altijd evident is om kampinschrijving te betalen. Toch willen we ons inzetten om het te blijven doen omdat we het aanbieden van een zorgeloze vakantie zeker in deze doelgroep belangrijk vinden.


Graag zouden we alle kinderen een uniform willen kunnen aanbieden zodat ze zich bij ons thuisvoelen. Ook hebben we nood aan extra slaapgerief om uit te lenen op kamp aan wie het nodig heeft. Hoeslakens en slaapzakken.
We proberen ook al een tijdje om de kinderen uit het opvangcentrum bij onze werking te betrekken.


Deze kinderen komen uit een moeilijke situatie en vinden moeilijk de weg naar een jeugdwerking. Het grootste probleem voor hen is transport om tot bij ons te geraken. We zouden willen de service kunnen aanbieden om hen met een busje te gaan ophalen en nadien terug te brengen.