Hoe kunnen we elkaar blijven motiveren om vol te houden?

26/04/21

De beleving van de coronacrisis heeft een grote invloed op het welbevinden van kinderen en jongeren. Het huidige gebrek aan structuur leidt tot frustratie en verveling. Blijven praten met elkaar en elkaar blijven motiveren om vol te houden is daarom van belang. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ook goed voor je eigen mentale en fysieke gezondheid en welzijn te blijven zorgen.

Maar hoe doe je dat nu?

  • #welkeemojibenjij en #gekkebekken: Maak een powerpoint met afbeeldingen van verschillende emojis. Deze kan je gebruiken om een gesprek aan te gaan. “Welke emotie zie je op de slide?”, “Kan je de emoji nadoen?”, “Hoe zie jij eruit wanneer je boos bent?” “Wanneer was de laatste keer dat je je zo voelde?”, “Kan je de emoji tonen die je nu voelt?”, ... Of speel het gekke bekken spel en verzamel alle Henri Dunant emojis.
  • #praatplaatjes: Filosoferen over geluk is niet alleen voor grote mensen. Iedereen kan filosoferen, ook kinderen, en het levert altijd verrassende gesprekken op. De antwoorden van kinderen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim. Daarom zijn Plucky’s 35 geluksplaatjes een leuke manier om met kinderen in gesprek te gaan en te ontdekken hoe ze denken over geluk.
  • #samenaandeslag: KSA-vrijwilligers werkten een reeks van leeftijdsgerichte methodieken uit om gevoelens bespreekbaar te maken of om gewoon even stil te staan wanneer iemand van de groep zich wat minder voelt.
  • #donkeregedachten: WatWat maakte een kaartspel met 38 vragen of 'gespreksstarters' om te praten over hoe het écht met je gaat. …