Hoe ziet een week op Speelweek eruit?

21/02/23

In samenwerking met de dienst Opvang Verzoekers tot Internationale Bescherming van Rode Kruis-Vlaanderen organiseert Jeugd Rode Kruis Speelweken voor kinderen die verblijven in een opvangcentrum. Eigen aan deze Speelweken is dat ze zich in het opvangcentrum zelf afspelen, een unieke locatie. We geven je graag een zicht op hoe het is om als animator mee te gaan. 

Hoe ziet zo'n Speelweek eruit?

De Speelweek start met één dag voorkamp (op zondag) om het terrein te verkennen, afspraken te maken met de centrumverantwoordeljke en de bewoners te ontmoeten.

Daarna volgen vijf dagen sport en spel (van maandag tot vrijdag), waarbij de kinderen –
tussen 4 en 16 jaar – worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. Na de laatste activiteit op vrijdagmiddag 
wordt de speelweek op vrijdagavond afgesloten met een evaluatie met de animatoren.

Een dagschema kan er als volgt uitzien:

08:00 ontbijt
10:00 activiteit
11:45 handen wassen
12:00 middagmaal
13:00 middagpauze – platte rust – vrij spel
14:00 activiteit
16:00 vieruurtje
16:15 activiteit
17:15 handen wassen
17:45 avondeten
19:00 activiteit
21:00 einde activiteit
21:30 avondvergadering


zondagmiddag: kennismaking

Je komt samen met de andere animatoren uit jouw team toe in het OC en krijgt een korte rondleiding in het gebouw. Je krijgt een sleutel van de slaapruimte en een lokaal waar jullie activiteiten kunnen organiseren. Nadat jullie ge rustig geïnstalleerd hebben kan je met het team samen het kampmateriaal ontdekken en alles klaarzetten om er de volgende dag volledig in te vliegen. Rond 18u is het etenstijd en schuif je  mee aan tafel met de bewoners. Dit is voor jou een uitgelezen kans om de ouders en kinderen al wat te leren kennen en hen warm te maken voor de eerste activiteit op maandag. Nadien overloop je samen met de andere animatoren het weekprogramma om te kijken of alles in orde is.


maandag-vrijdag overdag: speelplezier!

Zowel in de voor- en namiddag als avond voorzie jij met je team een leuke activiteit zoals een spel, 
knutselen, een uitstap naar het park,… Kinderen die goesting hebben om mee te doen sluiten aan bij 
de activiteit. Om jullie activiteiten in de kijker te zetten bij de bewoners maakten jullie op voorhand leuke affiches om op te hangen en flyers om uit te delen. Deze gebruik je doorheen de week om deelnemers te ronselen. Bij elke maaltijd sluiten jullie aan bij de bewoners aan tafel. De overige tijd gebruik je voor een bezoekje aan het dorp, een praatje met de 
bewoners, een fietstocht of om jezelf even terug te trekken en op te laden. 
De activiteiten vinden elke dag plaats van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur.

maandag-donderdag 's avonds: team-tijd!

 Na de laatste activiteit zit je met animator-team samen voor een vergadering. Je blikt terug op de dag en overloopt de volgende dag. Dit is de ideale moment om bij te praten en ook elkaar beter te leren kennen. 

vrijdagnamiddag: afsluiter voor de bewoners

Op vrijdagnamiddag vindt de laatste activiteit van de Speelweek plaats. Jullie voorzien een speciale aflsuiter zoals een slotshow waarbij de kinderen nummertjes opvoeren voor de ouders en het personeel van het OC. Sfeer en mooie herinneringen voor iedereen gegarandeerd! 

vrijdagavond: evaluatie

Op vrijdagavond sluit de centrumverantwoordelijke de speelweek mee af en zorgt hij/zij voor een evaluatie met het animator-team. De evaluatie wordt onmiddellijk na de speelweek gehouden en wordt zo aangenaam mogelijk gemaakt. We vinden het cruciaal om jouw mening te horen en de samenwerking te overlopen.

Hierna ga je  naar huis met een gerust hart, vol mooie 
herinneringen, fantastische verhalen en nieuwe vrienden. 

 

ga mee als animator