Rode Kruis zoekt jong bloed

17/05/18

Ben je tussen de 18 en 25 jaar? En even swag als ShittyRob, Floor Denil of Ruben Van Vreckem samen? Dan ben jij de geknipte M/V voor Rode Kruis-Vlaanderen. Of ’t is te zeggen … jouw bloed is dan geknipt.

Niet dat jouw bloed als 18 tot 25-jarige gezonder of beter is dan dat van de gemiddelde Vlaming, maar je hebt wel een langere ‘houdbaarheidsdatum’ als donor. Net daarom is Rode Kruis-Vlaanderen op zoek naar jongeren tussen de 18 en 25 jaar om de bloedvoorraad mee op peil te houden. Nu én in de toekomst!

Rode Kruis-Vlaanderen lanceert vandaag de jongerencampagne “Bloed geef je bij het Rode Kruis”. Een oproep die de komende dagen en weken trouwens mee ondersteund zal worden door enkele Instagramhelden zoals @shittyrob, @rubenvanvreckem, @museofgreens, @floordenil, @gillesclaes, @laurencedww, @mattivb, @loicfood, @camsbotten en @crystaldie.

Instagrammers maken statement

Al deze influencers maken – elk geheel op hun eigen manier– een statement. Net zoals in de twee campagnefilmpjes van het Rode Kruis willen ze jongeren op een toffe, grappige en positieve manier wakker schudden. Want geef toe … bloed geven doe je maar beter niet op het voetbalpleintje in jouw buurt, tijdens een accidentje op de bouwwerf of tijdens het cocktail shaken in een of andere hippe bar.

Wat is jouw excuus?

In januari trok het Rode Kruis de straat op om te vragen hoe jongeren staan tegenover bloed geven. Er zijn 101 redenen (of eerder excuses?) om géén bloed te geven:

  • “Ik heb daar een beetje schrik voor, voor die naald!“
    Serieus, voor dat ene prikje?
      
  • “Dat past niet in mijn agenda.”
    Bloed doneren kost je nochtans maar een kleine tien minuutjes!
      
  • “Ik weet helemaal niet waar ik bloed kan geven!”
    Bij het Rode Kruis natuurlijk, d’oh!
      
  • “Ik weet dat je er mensen mee helpt, maar moet dat echt [bloed geven]?!”
    Ja! Als je weet dat 70% ooit bloed nodig heeft en maar 3% doneert, is de rekening snel gemaakt niet!?
      
  • “Ik heb nog nooit de vraag gekregen om bloed te geven”
    Ok, bij deze is dat dus wél gebeurd. Wanneer kom je voor het eerst doneren?
    Conclusie: eigenlijk is géén enkel excuus goed genoeg om niet de arm uit de mouw te steken! Dat jongeren de stap wíllen zetten, daarover is geen twijfel. Want naast de excuses die de revue passeerden, was er ook veel bereidheid bij jongeren op de vraag of ze ooit al bloed gaven: “Nee, maar ik wil het wel./Nee, maar ik ben het wel van plan”.

Dus onthoud even dit: op de tijd dat jij nadenkt over welke hashtags het best passen bij die laatste Instagramfoto kan je al een leven redden door bloed te geven. Rode Kruis-Vlaanderen hoopt dan ook massaal veel jong bloed over de vloer te krijgen de komende weken in de donorcentra of op de mobiele bloedinzamelingen.

Meer info over deze jongerencampagne