Wij v(l)echten mee

27/09/18

Een gebrek aan psychisch welbevinden zorgt voor een negatief effect op schoolwerk, sociale leven en/of hobby’s van jongeren. Met iemand kunnen praten over jouw psychisch welzijn is cruciaal! Een jeugdbeweging is dé plek bij uitstek waar hechte vriendschappen worden gesmeed en waar er ruimte is om met elkaar te praten over de kleine en grote dingen des levens.

Als Jeugd Rode Kruis

  • Luisteren we naar ieders verhaal. We proberen niet te oordelen, wel te begrijpen door vragen te stellen. We proberen er voor iedereen te zijn en nemen hier ook de tijd voor.
  • Praten we met andere, over leuke dingen, maar ook over moeilijke momenten, want dat is perfect normaal. We nemen signalen ernstig en spreken anderen hierover aan. Zo blijft de ander niet alleen zitten met een verhaal en zoeken we samen naar een oplossing.
  • Doen we! We engageren ons om binnen de groep ruimte en veiligheid te creëren om in verbondenheid te luisteren en te praten. We willen deel uitmaken van een jeugdbeweging waar iedereen terecht kan zoals men is, met alle kleine en grote zorgen.

Je vindt hierbij

  • Een poster die de drie bovenstaande bouwstenen nog eens samenvat
  • Een flyer die iets meer uitleg geeft over de campagne #wijvlechtenmee
  • Een poster met een overzicht van organisaties waar kinderen en jongeren terecht kunnen met hun vragen, bezorgdheden, …
     

Hang de poster en affiche zichtbaar op in jouw lokaal. Wie weet vormt het wel dat allerlaatste duwtje in de rug voor een van jouw deelnemers of medevrijwilligers.

Koppel je hier graag een momentje aan vast tijdens één of meerdere van je activiteiten? Maak dan bijvoorbeeld samen een reuzevlecht. Of laat je deelnemers een vlechtje maken bij elkaar (in het haar) of met stukjes touw of … Deel jullie acties met #wijvlechtenmee en #pratenluisterendoen. Laat je deelnemers met andere woorden voelen dat jullie – als Jeugd Rode Kruiskern – praten, luisteren en doen.