Praktische info

Vrijstellingen

Er zijn binnen Jeugd Rode Kruis vrijstellingen mogelijk op basis van eerder verworven kwalificaties voor bepaalde (onderdelen van de) opleidingen van Jeugd Rode Kruis.
Kwalificaties die je behaalde bij Rode Kruis-Vlaanderen worden geregistreerd in ACT (het vormingsregistratieprogramma van Rode Kruis-Vlaanderen). Je hoeft hiervoor dus zelf geen vrijstelling aan te vragen.
Als je je kwalificatie behaalde bij een andere instelling of organisatie, kan je in de basislijst controleren of je in aanmerking komt voor een vrijstelling of niet.
Voor meer info over eventuele vrijstellingen kan je een mail sturen naar jeugdrodekruis@rodekruis.be.

Wie volgt welke opleiding?

Wat is voor jou de geknipte opleiding?

  • Ben je Jeugdleider, of wil je dat graag worden? Ontdek in deze flowchart welke opleidingen jou op het lijf geschreven zijn!
  • Ben je lesgever bij Jeugd Rode Kruis, of wil je dat graag worden? Ontdek in deze flowchart welke opleidingen jou op het lijf geschreven zijn!

Inschrijven voor een opleiding

Wil jij, of iemand uit je afdeling één van onze opleidingen volgen? Houd dan deze zaken in de gaten.

Deadlines

  • Een opleiding met overnachting: ten laatste 14 dagen voor de start van de opleiding.
  • Een opleiding zonder overnachting: ten laatste 7 dagen voor de start van de opleiding.

Wie later inschrijft, zal helaas niet kunnen deelnemen.

Inschrijven doe je zo

  • Inschrijven doe je bij voorkeur via Eduko.

Zodra je bent ingeschreven via Eduko, is je inschrijving definitief.

Goedkeuring van de voorzitter

Indien we voor de start van de opleiding goedkeuring voor je inschrijving hebben ontvangen van je afdelingsvoorzitter, wordt de factuur rechtstreeks naar de afdeling opgestuurd.

Een inschrijving goedkeuren kan

Indien de voorzitter je inschrijving niet goedkeurt, wordt de factuur naar je thuisadres verstuurd, en ben je zelf ook verantwoordelijk voor deze factuur.

Annulatievoorwaarden

Voor een opleiding met overnachting

Bij annulering tot 8 dagen voor de start van de opleiding kan een inschrijving kosteloos worden geannuleerd. Bij annulering korter dan 8 dagen voor de start van de opleiding wordt het volledige inschrijvingsgeld gefactureerd. Vrijwilligers die inschreven maar niet komen opdagen op een opleiding waarvoor ze toegelaten werden (bevestiging ontvingen) dienen het volledige inschrijvingsgeld te betalen. Bij bewijs van overmacht wordt er in geen geval een factuur verstuurd.

Voor een opleiding zonder overnachting

Bij annulering wordt er geen factuur verstuurd. Vrijwilligers die inschreven maar niet komen opdagen op een opleiding waarvoor ze toegelaten werden (bevestiging ontvingen) dienen het volledige inschrijvingsgeld te betalen. Bij bewijs van overmacht wordt er in geen geval een factuur verstuurd.

Bewijs van aanwezigheid

Iedere deelnemer krijgt na het volgen van een opleiding een bewijs van aanwezigheid.
Dat kan ook worden gedownload via Eduko. Hiermee kan je in de meeste gemeenten een (gedeeltelijke) terugbetaling krijgen (subsidies gemeentelijk jeugdwerk).

Aantal deelnemers per opleiding

Wanneer het maximum aantal inschrijvingen voor een opleiding overschreden is, kom je op de reservelijst.

Er staat ook een minimum op het aantal deelnemers met het oog op kwaliteit enerzijds en de erkenning van de cursus en van attesten die behaald kunnen worden anderzijds. Indien er te weinig inschrijvingen zijn, wordt de opleiding geannuleerd. Je krijgt hierover een bericht en ontvangt geen factuur.