Speelweken voor kinderen in opvangcentra

Speelweken

Jeugd Rode Kruis organiseert in samenwerking met de dienst Opvang Verzoekers tot Internationale Bescherming van Rode Kruis-Vlaanderen Speelweken voor kinderen die verblijven in een opvangcentrum. Eigen aan deze Speelweken is dat ze zich in het opvangcentrum zelf afspelen. Ze zijn uniek in Vlaanderen!

We proberen alle kinderen op een toffe manier te betrekken. Wij zijn er enkel om hen de kans te geven om net als alle andere kinderen een vakantie-ervaring te beleven en organiseren de hele week door leuke activiteiten." Thomas, moni speelweken.

Zin in een vakantie met pit?!

Elk kind speelt graag, ook kinderen die leven in een opvangcentrum voor Verzoekers tot Internationale Bescherming.
Deze kinderen vinden echter vaak moeilijk de weg naar het grote aanbod aan zomervakanties en kampen. Vaak zijn die te duur of zijn de ouders nog niet vertrouwd met onze spelcultuur. Daarom organiseert Jeugd Rode Kruis Speelweken ‘bij hen thuis’.

Als monitor bij de Speelweken ontdek je ‘het leven zoals het is’ in een opvangcentrum voor Verzoekers tot Internationale Bescherming. Je eet, speelt en slaapt in het centrum. Je hebt de kans om naast de kinderen ook de ouders te ontmoeten. Gedurende vijf dagen organiseer je samen met nog minstens drie andere monitoren diverse activiteiten voor kinderen tussen 4 en 16 jaar. Heb je zin in een portie avontuur overgoten met een stevige portie interculturele saus? Ga dan mee als moni!

Hoe verloopt een Speelweek?

De Speelweek start met één dag voorkamp (op zondag) om het terrein te verkennen en de bewoners te ontmoeten. Daarna volgen vijf dagen sport en spel (van maandag tot vrijdag), waarbij de kinderen – tussen 4 en 16 jaar – worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. De activiteiten vinden elke dag plaats van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur. De overige tijd wordt door de moni’s ingevuld met een maaltijd, een bezoek aan het dorp, een praatje met de bewoners, een fietstocht, ...

Heb jij zin om als begeleider mee te gaan?

Er staan momenteel helaas geen speelweken gepland. Wel zijn we steeds op zoek naar geïnteresseerde vrijwilligers voor de volgende editie(s)! 

Wie zoeken we?

  • Personen die minimaal 18 jaar en maximaal 35 jaar oud zijn
  • Personen die de hele speelweek beschikbaar zijn (zondagnamiddag tot vrijdagavond)
  • Sociale, creatieve, enthousiaste en communicatieve personen
  • Personen die goed met kinderen kunnen omgaan
  • Personen die voldoende Nederlands spreken en verstaan

Als monitor volg je verplicht een opleidingsdag voor de Speelweken. Deze zal doorgaan op de Hoofdzetel in Mechelen (Motstraat 40, 2800 Mechelen). Deze opleidingsdag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van het attest Animator in het Jeugdwerk.

Heb je zin in een portie avontuur overgoten met een stevige portie interculturele saus? Geef een seintje via Dienst.JeugdRodeKruis@rodekruis.be of tel. 015 44 33 51 voor meer informatie

 

Meer leren?

Wil je meer leren over spelen met kinderen uit andere culturen? Dan is volgende publicatie zeker iets voor jou: Waahid, doi, tré... start!

Omdat spelen al eens samengaat met een bluts en een buil, raden we vanuit Jeugd Rode Kruis ook een basisopleiding eerste hulp aan voor alle monitoren. Deze opleiding is niet verplicht, maar als je geen eerstehulpkennis hebt, raden we je wel aan een initiatie ‘Eerste hulp voor jeugdleiders’ (3 uur) te volgen. Af en toe organiseren de lokale Jeugd Rode Kruiskernen deze initiaties waarbij iedereen welkom is. Via https://act.rodekruis.be/ ontdek je waar en wanneer je (bij jou in de buurt) zo’n opleiding kan volgen.