Speelweken voor kinderen in opvangcentra

Jeugd Rode Kruis organiseert in samenwerking met de dienst Opvang Asielzoekers van Rode Kruis-Vlaanderen Speelweken voor kinderen die verblijven in een opvangcentrum voor asielzoekers. Eigen aan deze Speelweken is dat ze zich in het opvangcentrum zelf afspelen. Ze zijn uniek in Vlaanderen!

We proberen alle kinderen op een toffe manier te betrekken. Wij zijn er enkel om hen de kans te geven om net als alle andere kinderen een vakantie-ervaring te beleven en organiseren de hele week door leuke activiteiten." Thomas, moni speelweken.

Zin in een vakantie met pit?!

Elk kind speelt graag, ook kinderen die leven in een opvangcentrum voor asielzoekers.
Deze kinderen vinden echter vaak moeilijk de weg naar het grote aanbod aan zomervakanties en kampen. Vaak zijn die te duur of zijn de ouders nog niet vertrouwd met onze spelcultuur. Daarom organiseert Jeugd Rode Kruis Speelweken ‘bij hen thuis’.

Als monitor bij de Speelweken ontdek je ‘het leven zoals het is’ in een opvangcentrum voor asielzoekers. Je eet, speelt en slaapt in het centrum. Je hebt de kans om naast de kinderen ook de ouders te ontmoeten. Gedurende vijf dagen organiseer je samen met nog minstens drie andere monitoren diverse activiteiten voor kinderen tussen 4 en 16 jaar. Heb je zin in een portie avontuur overgoten met een stevige portie interculturele saus? Ga dan mee als moni!

Hoe verloopt een Speelweek?

De Speelweek start met één dag voorkamp (op zondag) om het terrein te verkennen en de bewoners te ontmoeten. Daarna volgen vijf dagen sport en spel (van maandag tot vrijdag), waarbij de kinderen – tussen 4 en 16 jaar – worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. De activiteiten vinden elke dag plaats van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur. De overige tijd wordt door de moni’s ingevuld met een maaltijd, een bezoek aan het dorp, een praatje met de bewoners, een fietstocht, ...

Heb jij zin om als begeleider mee te gaan?

  • Je bent minimaal 18 jaar en maximaal 35 jaar
  • Je kan je in de zomervakantie één week vrijmaken?
  • Je bent sociaal, creatief, enthousiast, communicatief?
  • Je kan goed met kinderen omgaan?

Ga jij voor een vakantie met pit? Registreer je via onze inschrijfmodule.

Je volgt als monitor verplicht de opleidingsdag voor de speelweken op zaterdag 2 mei 2020 van 10u tot 17u in Mechelen, ook wanneer je al in bezit bent van het attest Animator in het Jeugdwerk. Indien je dit attest niet hebt, is het aanbevolen dat je de Animatoropleiding volgt.

Data en locaties van de Speelweken in 2020

  • 12 – 17 juli Sijsele
  • 26 - 31 juli Lanaken
  • 2 - 7 augustus Mechelen

Doe samen de Speelweek!

Kun je je in de zomervakantie één week vrijmaken samen met jouw vriend(in), mede-jeugdleider, mede-moni, …? Schrijf je dan, samen met jouw mede-Speelweker(s), in voor de Speelweken van 2020 en proef van spelen met kinderen uit andere culturen.

Meer leren?

Wil je meer leren over spelen met kinderen uit andere culturen? Dan is volgende publicatie zeker iets voor jou: Waahid, doi, tré... start!

Omdat spelen al eens samengaat met een bluts en een buil, raden we vanuit Jeugd Rode Kruis ook een basisopleiding eerste hulp aan voor alle monitoren. Deze opleiding is niet verplicht, maar als je geen eerstehulpkennis hebt, raden we je wel aan een initiatie ‘Eerste hulp voor jeugdleiders’ (3 uur) te volgen. Af en toe organiseren de lokale Jeugd Rode Kruiskernen deze initiaties waarbij iedereen welkom is. Via https://act.rodekruis.be/ ontdek je waar en wanneer je (bij jou in de buurt) zo’n opleiding kan volgen.

×