Speelweken voor kinderen in opvangcentra

Speelweken

Jeugd Rode Kruis organiseert in samenwerking met de dienst Opvang Verzoekers tot Internationale Bescherming van Rode Kruis-Vlaanderen Speelweken voor kinderen die verblijven in een opvangcentrum. Eigen aan deze Speelweken is dat ze zich in het opvangcentrum zelf afspelen, een unieke locatie. Heb jij goesting in een uitdaging? Lees dan zeker verder! 

We proberen alle kinderen op een toffe manier te betrekken. Wij zijn er enkel om hen de kans te geven om net als alle andere kinderen een vakantie-ervaring te beleven en organiseren de hele week door leuke activiteiten." Thomas, animator speelweken.

Zin in een vakantie met pit?!

Elk kind speelt graag, ook kinderen die leven in een opvangcentrum voor verzoekers om Internationale Bescherming.
Deze kinderen vinden echter vaak moeilijk de weg naar het grote aanbod aan zomervakanties en kampen. Vaak zijn die te duur of zijn de ouders nog niet vertrouwd met onze spelcultuur. Daarom organiseert Jeugd Rode Kruis Speelweken ‘bij hen thuis’.

Als animator bij de Speelweken maak je kennis met ‘het leven zoals het is’ in een opvangcentrum voor Verzoekers tot Internationale Bescherming. Je eet, speelt en slaapt in het centrum. Je hebt de kans om naast de kinderen ook de ouders te ontmoeten. Gedurende vijf dagen organiseer je samen met nog minstens drie andere animatoren diverse activiteiten voor kinderen tussen 4 en 16 jaar. Je bezorgt kinderen een onvergetelijk toffe vakantie en maakt binnen de animator-ploeg wellicht vrienden voor het leven. Heb jij zin in een portie avontuur overgoten met een interculturele saus? Ga dan mee als animator!

Hoe verloopt een Speelweek?

De Speelweek start met één dag voorkamp (op zondag) om het terrein te verkennen en de bewoners te ontmoeten. Daarna volgen vijf dagen sport en spel (van maandag tot vrijdag), waarbij de kinderen – tussen 4 en 16 jaar – worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. De activiteiten vinden elke dag plaats van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur. De overige tijd wordt door de animatoren ingevuld met een maaltijd, een bezoek aan het dorp, een praatje met de bewoners, een fietstocht, ...

Heb jij zin om als begeleider mee te gaan?

... En voldoe je aan de volgende voorwaarden?

  • Je bent minimaal 18 jaar en maximaal 35 jaar oud in 2023
  • Je kan de hele Speelweek beschikbaar zijn (zondagnamiddag tot vrijdagavond)
  • Je bent sociaal, creatief, enthousiast en communicatief 
  • Je kan goed met kinderen omgaan
  • Je spreekt en verstaat voldoende Nederlands

Als animator volg je verplicht een opleidingsdag voor de Speelweken. Deze zal doorgaan Deze zal doorgaan in het betreffende opvangcentrum. Zo kan je al eens kennismaken met de locatie en de verantwoordelijke ter plaatse. De opleidingsdag gaat dit jaar door op zaterdag 6 mei 2023

 

Helemaal overtuigd? 

Momenteel staat er geen speelweek gepland. Heb jij interesse om eens mee te gaan als animator? Laat ons iets weten via dienst.jeugdrodekruis@rodekruis.be

 

Meer info nodig?

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Twijfel je of dit iets voor jou is of zit je nog met vragen? 

Geef een seintje via Dienst.JeugdRodeKruis@rodekruis.be of bel 015 44 33 51 en wij geven jou graag meer informatie! 

 

Meer leren?

Wil je meer leren over spelen met kinderen uit andere culturen? Dan is volgende publicatie zeker iets voor jou: Waahid, doi, tré... start!

Omdat spelen al eens samengaat met een bluts en een buil, raden we vanuit Jeugd Rode Kruis ook een basisopleiding eerste hulp aan voor alle monitoren. Deze opleiding is niet verplicht, maar als je geen eerstehulpkennis hebt, raden we je wel aan een initiatie ‘Eerste hulp voor jeugdleiders’ (3 uur) te volgen. Af en toe organiseren de lokale Jeugd Rode Kruiskernen deze initiaties waarbij iedereen welkom is. Via https://act.rodekruis.be/ ontdek je waar en wanneer je (bij jou in de buurt) zo’n opleiding kan volgen.