Rode Kruis-Vlaanderen bestaat uit twee entiteiten, beiden erkend door de overheid:
Beide entiteiten zijn gevestigd te Motstraat 40, 2800 Mechelen.
Volgende verenigingen zonder winstoogmerk en stichting van openbaar nut zijn met Rode Kruis-Vlaanderen verbonden en voeren gezamenlijk met haar bepaalde activiteiten uit. Ze hebben allen hun maatschappelijke zetel te Motstraat 40, 2800 Mechelen, met uitzondering van Rodekruishotel vzw. Deze laatste heeft haar maatschappelijke zetel te Polderwind 4, 8377 Zuienkerke.
vzw |
KBO |
Activiteit |
Rodekruishotel |
0844.641.653 |
Organisatie recreatie- en vakantiemogelijkheden in domein Polderwind. Zie voor meer informatie: www.domeinpolderwind.be. |
Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal |
0461.634.084 |
Ontwikkelingssamenwerking, noodhulp, verspreiding van het internationaal humanitair recht, tracing, vrijwilligerswerking. |
Onderzoeks- en ontwikkelingsfonds Rode Kruis-Vlaanderen |
0885.928.615 |
Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek binnen de Dienst voor het Bloed van Rode Kruis-Vlaanderen. |
Hieronder vind je per activiteit een overzicht van de erkenningen en onderschreven gedragscodes voor Rode Kruis-Vlaanderen en de verbonden entiteiten.
Erkenning als NGO
Bloedvoorziening
We zijn erkend als bloedinstelling bij Ministerieel Besluit van 30 november 2017 (RIZIV nr. 7-95009-03 – 98-1001), als een laboratorium voor klinische biologie (RIZIV-nr. 8-12650-16-998) en als intermediaire structuur (in de zin van de Wet Menselijk Lichaamsmateriaal van 19 december 2008). De toezichthoudende autoriteiten zijn de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
Hulpverlening
Het Belgische Rode Kruis is aangesteld door de overheid om het nummer 105 (centrale dispatching en niet dringend ziekenvervoer) te beheren. Het Belgische Rode Kruis staat hierbij onder toezicht van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (www.bipt.be).
Het Belgische Rode Kruis is aangesteld door de overheid om hulp te verlenen bij rampen, met name het verlenen van bijzonder dringende geneeskundige hulpverlening en dringende psychosociale interventie, dit in het kader van de door de overheid opgestelde nood- en interventieplannen. Het Belgische Rode Kruis staat hierbij onder toezicht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (https://www.health.belgium.be/nl).
We hebben het Protocol met betrekking tot de kwaliteitsnormen voor niet-dringend liggend ziekenvervoer ondertekend. Dit protocol kan je raadplegen op https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Kwaliteitsnormen%20niet-dringend%20liggend%20ziekenvervoer.pdf .
We zijn erkend als landelijke vormingsinstelling en is gespecialiseerd in het thema eerstehulpverlening. De toezichthoudende autoriteit is het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid (www.sociaalcultureel.be/volwassenen/index.aspx).
Sociale activiteiten
We zijn erkend als landelijk georganiseerde jeugdvereniging. De toezichthoudende autoriteit is het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid (www.sociaalcultureel.be/jeugd/index.aspx).
We zijn erkend als sociaal-toeristische vereniging. De toezichthoudende autoriteit is Toerisme Vlaanderen (www.toerismevlaanderen.be).
We zijn erkend als organisatie met een specifieke opdracht, m.n. speciale bibliotheek voor langdurig zieken en personen die verblijven in een rustoord, een rust- en verzorgingstehuis of een ziekenhuis. De toezichthoudende autoriteit is het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid (https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/cultuur/bovenlokale-cultuur/bibliotheekbeleid-vlaanderen).
Hulp wereldwijd
We zijn aangesloten bij verschillende gedragscodes:
We vangen een deel van de verzoekers tot internationale bescherming in België op in opdracht van de federale overheid in toepassing van de wet van 12 januari 2017 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen. De toezichthoudende autoriteit is het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (www.fedasil.be). Alle personeelsleden binnen de opvangstructuren voor asielzoekers zijn gebonden aan de deontologische code die bij ministerieel besluit werd vastgelegd op 19 december 2013. Deze deontologische code kan je hier raadplegen: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2013121957&table_name=wet.
Contact
info@rodekruis.be
T +32 15 44 33 22
F +32 15 44 33 11
BE28 0960 0000 9620