Speelweken: lees hier het dagboek

25/07/17

Een week lang gingen we op bezoek in onze verschillende open opvangcentra voor asielzoekers, waar op dit moment de ‘Speelweken’ doorgaan. De kinderen die hier verblijven gedurende een week de tijd van hun leven bezorgen, dat is de bedoeling. Deze kinderen hebben moeilijk toegang tot het aanbod van zomervakanties en vakantiekampen. Op deze manier beleven ook zij een leuke vakantie én hebben ze fijne verhalen om te vertellen wanneer het schooljaar opnieuw van start gaat.

Dag 1. Zondag 19 juli: Linkeroever

Vandaag gaat de speelweek in het open opvangcentrum van Linkeroever van start. In het oude internaat van de zeevaartschool kunnen 227 asielzoekers terecht, wat van dit opvangcentrum meteen hetgene maakt met de meeste plaatsen. Rond drie uur deze namiddag zijn de monitoren toegekomen op Linkeroever. Ze zijn met z’n drieën en zullen ervoor zorgen dat de kinderen hier een onvergetelijke week beleven. Onmiddellijk werden ze ook heel hartelijk ontvangen door een meisje dat hier woont. De kinderen hier weten dat vanaf vandaag de speelweek van start gaat en zijn ongelofelijk enthousiast wanneer ze de moni’s zien arriveren. Niet alle mensen zijn op de hoogte of weten wat er gaande is, maar wat opvalt is dat iedereen super vriendelijk is wanneer de monitoren zich voorstellen.

Vandaag zijn er nog geen echte activiteiten gepland. De eerste dag dient eigenlijk om alles in gereedheid te brengen voor de komende week. De monitoren worden na aankomst rondgeleid door de verantwoordelijke van de kinderen van het opvangcentrum: hun slaapplaatsen worden getoond, het sanitair, het lokaal waar ze hun materiaal kwijt kunnen, … .

Rond 18u eten ze samen met de rest van de bewoners. Het avondmaal vindt  elke dag plaats rond deze tijd, dus wie wil eten in het opvangcentrum moet zorgen dat hij of zij op tijd aan tafel schuift. Na het avondmaal nemen de monitoren nog rustig de tijd om alles voor te bereiden voor morgen. Morgen gaat de speelweek écht van start en daar willen ze goed op voorbereid zijn! De spelletjes starten om 10 u ’s ochtends en één van de eerste dingen die ze samen met de kinderen zullen doen is hen de zelf bedachte kampdans aanleren. Het thema van deze speelweek is superhelden en daar hoort natuurlijk een Kungfudans bij. Zowel voor de monitoren als voor de kinderen wordt het een week om nooit te vergeten, dat weten we nu al!

Dag 2. Maandag 20 juli: Overpelt

Het was een drukke maar erg leuke dag vandaag in het opvangcentrum van Overpelt. Ondanks het weer dat het in de voormiddag een beetje liet afweten zijn de monitoren er in geslaagd om ook vandaag de zon te laten schijnen in het opvangcentrum.
Als eerste activiteit op het programma stond het bestempelen van het t-shirt dat alle kinderen gekregen hebben bij de start van de speelweek. Het thema deze week is superhelden, en zo had iedereen zijn of haar eigen superhelden t-shirt. Geweldig vonden ze dat!

In de namiddag was de zon opnieuw van de partij en stonden er waterspelletjes op het programma: schieten met waterpistolen, buikschuiven op een zeil met zeep, gooien met waterballonnen,… . Niets leuker dan met water spelen op een hete zomerdag! Later in de namiddag mochten de kinderen kiezen wat ze deden, ‘vrij spel’ dus. Velen hebben er van geprofiteerd eventjes te bekomen van de vermoeiende maar plezante spelnamiddag.

Na het avondeten was het tijd om de drie meisjes van 14 jaar die deelnemen aan de speelweek in het opvangcentrum eens extra in de watten te leggen. We proberen onze activiteiten aan te passen aan de verschillende leeftijdscategorieën en doelgroepen en deze avond hebben de monitoren deze drie meisjes eens echt verwend met dingen die meisjes graag doen. Ze hebben gezichtsmaskertjes gebruikt, nagels gelakt en mascara aan gedaan. De meisjes hebben enorm genoten van deze verwennerij en onze moni’s van Jeugd Rode Kruis genieten op hun beurt van de stralende gezichtjes.

Dat de sfeer goed zit hier in Overpelt, daar mag je zeker van zijn! Tot aan bedtijd werd er gedanst en gezongen, waarna iedereen moe maar voldaan zijn bedje opzocht. Weer een geslaagde speeldag vandaag!

Dag 3. Dinsdag 21 juli: Lanaken

Zoals dat meestal gaat in het begin van een kamp werden ook in het opvangcentrum van Lanaken kennismakingsspelletjes gespeeld. Zo goed als alle kinderen namen deel aan de spelletjes. Eens de monitoren en de kinderen elkaar kenden kon de speelweek écht van start gaan. Onmiddellijk bleek dat het enthousiasme enorm groot is!

Het thema in Lanaken is ‘Prinsen en princessen’. Als één van de eerste activiteiten op het programma stond dus het maken van de nodige attributen: zwaarden, kroontjes,… . De kinderen hebben ongelofelijk mooie dingen geknutseld. Natuurlijk waren ze, volledig terecht, heel erg fier op hun kunstwerkjes. De zelfgemaakte spullen zorgden voor een hele namiddag speelplezier!

Ook in Lanaken hebben de monitoren zelf een kampdans in elkaar gestoken en werd deze aangeleerd aan de kinderen. Na een hele dag druk bezig te zijn was het na het avondeten tijd voor een iets rustigere activiteit: gezelschapsspelletjes met alle kinderen. Ook hier was het enthousiasme groot en de kinderen hebben veel nieuwe spelletjes leren kennen.

Moe maar meer dan voldaan sloten de kinderen en de monitoren de dag af, klaar om morgen aan een hele hoop nieuwe avonturen te beginnen!

Dag 4. Woensdag 22 juli: Alsemberg

In het opvangcentrum van Alsemberg stond er vandaag een heuse daguitstap op het programma. De monitoren van Jeugd Rode Kruis trokken samen met een 15-tal kinderen tussen 5 en 12 jaar naar het Domein van Huizingen en om 10u stond de bus vertrekkensklaar om er de ganse dag door plezier te gaan beleven. De dag voordien hebben de monitoren een woordje uitleg gegeven aan de ouders van de kinderen over de daguitstap van vandaag, zodanig dat zij wisten waar hun kroost de hele dag zou uithangen.

Aangekomen in het domein werden er eerst goede afspraken gemaakt met alle kinderen. Luisteren naar de monitoren en er niet alleen op uittrekken: goede afspraken maken goede vrienden.
In het domein hebben de kinderen zich echt kunnen uitleven. Er zijn speeltuinen, een dierenpark, een zwembad, fonteinen,… Vooral deze laatste vielen goed in de smaak want het bood een welgekomen verfrissing op een warme dag als vandaag.

’s Middags was het tijd om de zelf klaargemaakte picknick te verorberen op een plekje in de schaduw. Na de picknick trokken moni’s en kinderen verder het park in en was het tijd om de grootste speeltuin te ontdekken. Een waar avontuur voor alle kinderen! En toegegeven, ook de moni’s hebben er van genoten. Samen voetballen, schommelen, hindernissenparcours nemen en ravotten deden ze tot het tijd was om naar huis te gaan.

Omdat afscheid nemen van zo’n leuk park moeilijk is, werd er toch nog een laatste halte genomen voor de dag er écht op zat. Een klein ommetje langs het dierenpark van het domein waar er geitjes, schapen, herten en verschillende soorten vogels zitten kon dienen als de ideale afsluiter.

Dat het een geslaagde maar vermoeiende dag was daar mag je zeker van zijn. Geen gekwetter achteraan in de bus maar wel… slapende kinderen. :-)

Dag 5. Donderdag 23 juli: Lanaken

Plezier met een grote letter ‘P’ was ook vandaag hét themawoord in het opvangcentrum van Lanaken. Het werd een muzikale dag: op het programma stond namelijk het maken van muziekinstrumenten. De kinderen gingen zelf aan de slag en maakten prachtige dingen. Hoe meer lawaai de instrumenten produceerden, hoe beter! Een hele dag werd er muziek gemaakt en gespeeld, maar het échte doel van deze instrumenten laat nog een dagje op zich wachten. Morgen vindt het afscheidsfeest namelijk plaats en daar zullen de kinderen nog eens het beste van zichzelf kunnen geven met hun zelfgemaakte kunstwerken.

Het is al de voorlaatste dag van deze speelweek en de tijd is voorbij gevlogen. Zowel voor de JRK moni’s als de kinderen komt het einde dichterbij en wordt er dus nog heel hard genoten van de laatste activiteiten. Deze namiddag werd het spel ‘Verover de Vlag’ gespeeld. Om de kinderen zoveel mogelijk te betrekken en te laten meeleven met het spel heeft elk kamp eerst zijn eigen vlag gemaakt en mooi versierd, om daarna te proberen de vlag van het andere team te veroveren. De kinderen waren dolenthousiast en gingen helemaal op in het spel! Ook voor de monitoren is het een waar plezier om te zien hoe de kinderen zich volledig uitleven.

Een beloning om de kinderen aan te sporen om goed te luisteren en mooi mee te spelen werkt altijd! En dat weten ook de moni’s… . ’s Ochtends werd hen beloofd dat er vandaag misschien wel een bezoekje aan het ijssalon op het programma stond. Het woord ‘ice cream’ zorgde voor meer dan 10 paar fonkelende oogjes en het vooruitzicht naar een lekkere verfrissing was een groot succes!


Dag 6. Vrijdag 24 juli: Linkeroever

De laatste dag al, van een ongelofelijk plezante week in het opvangcentrum van Linkeroever, die zowel de moni’s als de kinderen nog lang zal bijblijven.
Er wordt iets vroeger afgesloten dan op de andere dagen vandaag, dus een rede temeer om er van ’s ochtends vroeg meteen in te vliegen! De dag begon met een heuse verkleedpartij. Er zijn in het opvangcentrum een heleboel verkleedkleren voor de kinderen aanwezig en daar werd vandaag goed in gesnuffeld. Wanneer iedereen iets gevonden had dat naar zijn of haar zin was, was het tijd om een muziekspel te spelen. Ook hier gold: hoe meer lawaai, hoe liever! De omstaanders werden getrakteerd op een oorverdovend concert!

Bij wijze van afscheid stond er een optreden op het programma waar de kinderen al de hele week naar toe leefden. Mooi geschminkt en uitgerust met hun muziekinstrumenten kropen ze het podium op. Ondanks het feit dat er niet zo heel veel toeschouwers waren gaven ze allemaal het beste van zich zelf! De kinderen genoten duidelijk van het moment waarop de aandacht heel even op hen alleen gericht was en sloten de week muzikaal én in schoonheid af.

Ook voor de monitoren is het tijd om afscheid te nemen. Van de kinderen maar ook van de medewerkers in het OPA van Linkeroever. De kindverantwoordelijke van het opvangcentrum heeft als taak om samen met de monitoren de week te evalueren en de monitoren evalueren op hun beurt ook nog eens hun week in Linkeroever.

Over één ding zijn ze het overal eens: de sfeer zat in alle vier de opvangcentra heel erg goed en de kinderen waren ongelofelijk enthousiast én dankbaar voor een hele week plezier. Ook voor de monitoren was het een onvergetelijke ervaring. Zij hebben er immers voor gezorgd dat de kinderen die verblijven in de opvangcentra een fantastische vakantie beleefd hebben en een heleboel leuke verhalen kunnen bovenhalen bij hun vriendjes en vriendinnetjes wanneer binnenkort het nieuwe schooljaar weer start.

Aan Hannelore, Alessandra, Sofie, Wouter, Laurien, Marijse, Esther, Lowiese, Judith, Klaas, Tilde en Thomas: een dikke dank je wel voor deze onvergetelijke week!