Youth on the Run

 

 

  Youth on the Run is een unieke inleefervaring. Als deelnemer kruip je in de huid van iemand die moet vluchten: je krijgt een nieuwe identiteit, een nieuwe familie en zoekt samen naar oplossingen. En dan maar hopen dat je in België geraakt en hier mag blijven… Tijdens deze 24 uur kom je als deelnemer in verschillende situaties terecht waarin emigranten en/of vluchtelingen in de realiteit ook mee worden geconfronteerd. Verwacht je dus aan een intense en leerrijke ervaring die je niet snel zal vergeten. Met deze inleefervaring hoopt Jeugd Rode Kruis om de maatschappij meer tolerant te maken tegenover vluchtelingen en vooroordelen en racisme te verminderen.

Het doel? Je zal zelf ondervinden wat emigranten en/of vluchtelingen meemaken vanaf het moment dat ze beslissen om hun thuisland te verlaten.

Wat? 24 uur durende inleefervaring die wereldwijd georganiseerd wordt. Jeugd Rode Kruis organiseert de simulatie in België. 

Wie? 

  • Je bent minimaal 16 jaar (er is geen maximum leeftijd)
  • je hebt interesse in de leefwereld van een emigrant/vluchteling
  • je bent empatisch en kijkt uit naar een eye-opener

Wil je graag deelnemen?

Youth on the Run start steeds op de tweede zaterdag van februari en november. De volgende edities vinden plaats in Malle, Antwerpen.

De volgende edities zijn gepland op :

  • Zaterdag 8 november t.e.m. zondag 9 november 2025
  • Zaterdag 7 februari t.e.m. zondag 8 februari 2026

Schrijf je nu in voor de volgende editie via Eduko! (zoek de opleiding via onderstaande code's)

  • Youth on the Run - lj20uq
  • Youth on the Run_externe deelnemers - t4w3kc 
     

Veelgestelde vragen

Hoe is Youth on the Run ontstaan?
Dit project is ontworpen door een Deense leraar vanuit een bezorgdheid dat jongeren minder tolerant leken te worden tegenover personen met een vluchtverhaal, en is later opgepikt door verschillende nationale Rode Kruis-gemeenschappen om een bredere impact te hebben. Youth on the Run is een ervaring die ondertussen al meer dan een decennium wordt georganiseerd en nog steeds zeer actueel is. Het sluit aan bij heel veel aspecten waar het Rode Kruis op inzet en zet het belang hiervan zeker in de kijker.

Waarom zou ik hier aan deelnemen?

Het is een unieke en leerrijke ervaring waaruit je meer inzicht in - en begrip voor het thema migratie krijgt.

Je wil je menselijke kant tonen en voor één dag een keuze maken die voor velen helaas geen keuze is. Je wil zelf ondervinden wat vluchtelingen meemaken vanaf het moment dat ze op de vlucht moeten slaan. Je wil, door er zelf mee in aanraking te komen, meer begrip en empathie opbrengen voor de situatie van mensen met vluchtervaringen. Met behulp van gerichte informatie en reflectie na de inleefervaring word je als deelnemer aangemoedigd om kritisch te kijken naar informatie en meningen die je dagelijks in de media tegenkomt.

Wie begeleidt de inleefervaring?

Een ervaren team van vrijwilligers die zelf de ervaring hebben meegemaakt en de nodige opleidingen volgden om deze te begeleiden. 

Waarom blijft de inhoud zo vaag en kan ik niet lezen wat er me precies te wachten staat?

Youth on the Run is een inleefervaring en dat effect verdwijnt als je de inhoud al kent of weet wat je zal meemaken.

Aan de deelnemers van vorige edities wordt gevraagd om de inhoud van deze inleefervaring geheim te houden, zodat toekomstige deelnemers onbevooroordeeld kunnen deelnemen en de volledige impact van het rollenspel kunnen ervaren. Het is de bedoeling dat je als deelnemer vooraf geen idee hebt wat je te wachten staat, zoals een echte vluchteling dit ook niet kan inschatten. De instructeurs zijn de enigen die weten wat er staat te gebeuren, en zijn zich tijdens elk onderdeel van de simulatie volledig bewust van de vooropgestelde educatieve doelen. De instructeurs van deze inleefervaring volgden daarvoor een specifieke training. 

Hoelang duurt de inleefervaring?

24uur. Start op zaterdagvoormiddag en einde op zondagvoormiddag. 

Moet ik een jongere zijn om deel te nemen?

Neen. Youth on the Run is oorspronkelijk ontwikkeld voor jongeren, maar is toegankelijk voor iedereen. De oudste deelnemer was 70 jaar.

Kan ik mij inschrijven als groep/teambuilding?

Je kan je inschrijven met personen die je kent, hou er echter rekening mee dat het spel een individuele ervaring is en dat wij daar ook naar streven.

Moet ik in top conditie zijn?

Neen, zolang je tijdig de medische fiche invult kunnen wij rekening houden met bepaalde aandachtspunten.

Wat met mijn fysieke integriteit?

Er is geen fysiek contact tussen begeleiders en deelnemers met uitzondering van dringende medische zorgen.

Ik ben heel enthousiast, maar nog niet 100% overtuigd, wat nu?

  • Lees hieronder de ervaringen van deelnemers
  • Bekijk de video bovenaan deze pagina
  • Niet twijfelen, gewoon doen!
  • Stel je vragen en/of uit je bezorgdheden bij de stafmedewerker via mail, whatsapp of telefoon
     

Ervaringen van deelnemers

In november  deed ik spontaan mee aan Youth on the run. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik niet veel meer kon bijleren over vluchtelingen. Maar dit inleefspel gaat over de ervaring, en die ga ik nooit meer vergeten. Gedurende de 24 uur heb ik vooral veel mogen voelen. Op het einde was ik extra dankbaar voor mijn comfortabele leven! Ik raad het echt iedereen aan, jong of oud, als je klaar bent om écht (een fractie) te voelen van wat een vluchteling meemaakt.

-

De ervaring is interessant, maar je kan het onmogelijk leuk noemen. De woorden die me tijdens de simulatie door mijn hoofd schoten, waren: honger, kou en ontbering. Ook al wist ik altijd dat ik veilig was en de volgende dag weer in mijn warme zetel zou zitten.
 

Ebe vertelt in een blog over haar deelname aan het inleefspel

En op een verlaten schuilplek vonden we deze aangrijpende brief