De 4 thema's van Rode Kruis

In België bestaat het Rode Kruis uit twee delen: het Franstalige Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen. In Vlaanderen vind je ons in ongeveer 300 dorpen of steden. Overal hebben we lokale afdelingen. Zo zijn we steeds in de buurt om hulp te verlenen.

Jeugd Rode Kruis is er voor jongeren en kinderen. Net als het Rode Kruis werken we rond vier thema’s. Klik op onderstaande blokken om er meer over te lezen. 

Bloed

Bijna 70% van alle mensen heeft ooit bloed nodig, bijvoorbeeld na een ongeval in het verkeer. Gelukkig zijn er mensen die bloed geven om zo anderen te helpen. Bloed geven mag vanaf 18 jaar.

Uiteraard mag je niet zomaar bloed geven. Als je ziek bent, kan je dit immers via je bloed doorgeven. Daarom moet iedereen die bloed wil geven eerst een formulier invullen. Daarna wordt je bloed ook nog eens gecontroleerd. Zo zijn we zeker dat je bloed helemaal veilig is.

Hulpverlening

Het Rode Kruis is aanwezig op feesten, festivals en sportwedstrijden. Mensen die een ongeval hebben of die zich niet goed voelen, kunnen zich bij de hulppost laten verzorgen. We snellen ook ter hulp als er ergens een groot ongeval of een ramp gebeurt.

Bij Jeugd Rode Kruis kan je ook zelf leren hoe je iemand moet helpen. Je leert ook hoe je de meest voorkomende wonden kan verzorgen.

 

Is je vriendin op haar fiets aangereden door een auto? Heb je een snijwonde? In een initiatie leer je in enkele uurtjes de fijne kneepjes van de eerste hulp. Na het volgen van een uitgebreide cursus ben je gegarandeerd een eerstehulpexpert.

Eersthulpinitiatie:  je leert de basiskneepjes van eerste hulp. Een initiatie duurt 2 à 3 uur.

Eerstehulpcursus: je leert er wat je moet doen bij een ongeval, hoe ze een huidwonde moeten verzorgen, wat ze moeten doen als iemand flauwvalt, … Op het einde volgt een test. Als je slaagt krijg je een echt brevet!

Sociale activiteiten

Voor heel wat kinderen is op vakantie gaan helaas geen realiteit. Kinderen die in armoede leven of die het thuis moeilijk hebben, kunnen vaak niet op vakantie gaan. Speciaal voor hen organiseren we elk jaar super toffe kampen.

Op school zijn we er ook voor kinderen die het moeilijk hebben. We helpen hen bij hun huiswerk of we luisteren naar hun verhaal.

Rode Kruis helpt ook oudere mensen. We brengen hen een bezoekje of maken samen met hen een uitstapje. We hebben ook een heuse rijdende bibliotheek. Dit is een kar vol met boeken waarmee bij mensen die in het ziekenhuis liggen langs gaan. We lenen de boeken dan uit of we lezen er uit voor.

Hulp wereldwijd

Het Rode Kruis is over de hele wereld actief om te helpen bij allerlei rampen en conflicten. Zowel tijdens de ramp als achteraf bieden we hulp. Ook in landen waar veel armoede heerst bieden wij hulp.

Door natuurrampen en oorlogen raken familieleden elkaar soms kwijt. Vaak zijn mensen hopeloos op zoek naar hun ouders of kinderen. Het Rode Kruis helpt die mensen om vermisten op te sporen en probeert families weer bij elkaar te krijgen.

Bij Jeugd Rode Kruis is het internationale aspect nooit ver weg. Je kan op tal van projecten inschrijven en internationaal op uitwisseling gaan.