Actueel lespakket rond droogte en hongersnood

24/05/17

"Mijn kleinzoon weegt amper drie kilogram, ideaal voor een pasgeborene maar niet voor een jongen van 5 maanden oud. Aangezien mijn dochter stierf na de geboorte, kom ik in dit ziekenhuis hulp zoeken voor Abdikaafi."

De bevolking van Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië, Ethiopië, Jemen en Kenia heeft te kampen met grote voedseltekorten.
Kinderen en jongeren pikken berichten op in de media en stellen zich vragen: Hoe is het om slachtoffer te zijn? Worden slachtoffers geholpen? En op welke manier?

Om kinderen en jongeren een antwoord te bieden op al hun vragen over deze ramp, actualiseerden we ons lespakket rond het thema ‘droogte’, met daarbij een actuele fiche over de hongersnood in Afrika en het Midden-Oosten.

Wat is er aan de hand?

De hongersnood is er gekomen omdat het al enkele jaren niet veel meer regent in deze gebieden. Het is er extreem droog. Zonder regen kunnen gewassen niet groeien en is er niets om te eten.

Droogte is echter niet de enige oorzaak van de hongersnood in Afrika en het Midden-Oosten. Verschillende hard getroffen landen zijn ook getroffen door een lang aanslepend conflict. Hierdoor zijn grote groepen mensen op de vlucht. Deze mensen kunnen hun akkers niet meer bewerken of hun vee te laten grazen, waardoor er voedseltekorten ontstaan. Dit tekort aan voedsel vormt samen met de extreme droogte een enorme probleem voor miljoenen mensen. 

Wat doet het Rode Kruis?

Het wereldwijde netwerk van het Rode Kruis is al jaren actief in de getroffen landen. Lokale hulpverleners helpen waar mogelijk en voorzien noodhulpmiddelen zoals voedsel, water en medicijnen. Doordat we lokaal zo actief zijn, kunnen we onze noodhulp beter afstemmen op de noden van de getroffen bevolking. Zo hielpen we in 2016 samen met het Duitse Rode Kruis families in nood in Jemen. Tijdens de zwaarste drie maanden voorzagen we voedselhulp aan 800 families.

Het lespakket

Het lespakket is gericht op leerlingen van de derde graad lager onderwijs. Via leuke opdrachtjes en informatieve teksten ontdekken leerlingen stapsgewijs meer over droogte, de verschillende oorzaken en de gevolgen voor de bevolking en zijn omgeving. Het lespakket gaat ook in op het belang van hulpverlening bij droogte: rampenpreventie en -paraatheid, noodhulp en heropbouw. Daarnaast is er een actuele fiche over de hongersnood in Afrika en het Midden-Oosten.

Ga naar het lespakket

Meer info