Beer Brecht legt uit: eerste hulp voor kleuters

18/02/19

Rode Kruis-Vlaanderen stelt trots Beer Brecht en het project eerste hulp voor kleuters voor. Het kleuterpakket bestaat uit zes voorleesboeken, een reeks kamishibaiprenten, een handleiding en een specifieke opleiding voor leerkrachten kleuteronderwijs.

Voorleesboeken en kamishibaiprenten

We sloegen de handen in elkaar met uitgeverij Clavis, die specialist is in kleuter- en jeugdboeken. Voor het lespakket werden zes voorlees- en kijkboeken gemaakt. Elk boek vertelt een verhaal dat aan bod komt in het lespakket. Beer Brecht is de eerstehulpverlener die de kleuters aanleert wat ze moeten doen bij een huidwonde, een brandwonde, een bloedneus … De verhalen zijn helemaal op hun maat geschreven, zijn herkenbaar en zijn prachtig geïllustreerd. Op het einde van elk boek geven we extra achtergrondinformatie over het eerstehulpthema, bedoeld voor leerkrachten, ouders, grootouders …

Daarnaast zijn er van de verhalen ook zes reeksen kamishibaiprenten gemaakt. Een kamishibai is als het ware een klein 'verteltheater', en is een vertelmethode die in kleuterklassen vaak wordt gebruikt. Deze lesmaterialen zijn bedoeld voor kleuters van de derde kleuterklas.

Meer weten

Kleurpret met Beer Brecht

Extraatje: er werden ook toffe kleurplaten gemaakt waarin Beer Brecht in verschillende eerstehulpsituaties terechtkomt. Download ze, print ze uit en kleuren maar!

Download de kleurplaten