Hoe vertrouwen opbouwen en durven stappen zetten?

26/05/21

Om mentale gezondheidsproblemen bij jongeren op korte termijn te voorkomen is het belangrijk steunnetwerken rondom jongeren in de pedagogische basis thuis, in de wijk, online, op school en in de vrije tijd te versterken. Steun van belangrijke volwassenen en voorzieningen in de omgeving is immers voor de ontwikkeling van jongeren een belangrijke beschermende factor. Scholen, sportclubs, kinderopvangcentra, verenigingen enzovoorts spelen in hun directe contact met jongeren en hun opvoeders een cruciale rol in het bieden van steun. 


Maar hoe kun je nu die steun bieden?

  • Waddist en Awel: Via de Waddist-app kunnen jongeren van 12 tot en met 30 jaar elke dag delen wat ze denken, voelen en meemaken. Er wordt veel gesproken over jongeren, maar nog te weinig met hen. Waddist brengt daar verandering in. Ook Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem.
  • Tejo- en OverKop-huis: In een Tejo- of OverKop-huis kan je als jongere gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het zijn veilige plekken waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.
  • #iedereeneenmax: Child Focus laat kinderen stilstaan bij de mogelijkheid om een volwassen vertrouwenspersoon, een Max, te kiezen. Minderjarigen moeten voelen dat er mensen in hun omgeving klaar staan om hen te helpen voor er zich problemen voordoen of als er effectief problemen zijn. Ook wil Child Focus, samen met de kinderen, de deur alvast op een kier zetten, zodat ze ook op latere leeftijd over eventuele problemen durven en kunnen praten.
  • #checkcheckcheckjezelf: Mentaal fit blijven? De website checkjezelf.be zet je op weg, in coronatijden én daarbuiten! Met tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen.
  • serious game Silver: Silver biedt je een exclusieve kijk in het hoofd van andere jongeren. In deze game volg je 4 verschillende personages tijdens hun bezoek aan het Silver festival. Doorheen het festival bepaal jij hoe ze zich voelen en reageren. Je zorgt dus voor een topdag of een flopdag!