De Noodcentrale 112 bellen - kinderen

6-10 jaar

Er gebeurt iets ergs. Mama valt van de trap, opa voelt zich plots erg ziek…  Weet jij wat je moet doen?

Kinderen kunnen levens redden!

Als er een ongeluk is gebeurd of iemand wordt onwel, verwittig dan een volwassene om je te helpen. Hij of zij kan beslissen of hulp van een dokter nodig is.

Soms moet je ook meteen de hulpdiensten verwittigen. Dat moet je doen als het slachtoffer bewusteloos is of ernstig gewond. Bel dan de Noodcentrale 112. Dat is het Europese alarmnummer dat je kan gebruiken als je dringende medische hulp nodig hebt.

De persoon aan de andere kant zal enkele belangrijke zaken van je willen weten om zo snel mogelijk hulp te kunnen sturen. We sommen ze voor je op in het volgende puntje.

Waar - wat - wie

Als je het noodnummer van de Noodcentrale 112 moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kan beantwoorden. Probeer altijd zo kalm mogelijk te blijven. De persoon aan de lijn is er om je te helpen. 

De noodcentrale heeft altijd onderstaande informatie nodig. Hoe meer details je kan geven, hoe beter. 

 • Waar ben je? 
 • Wat er is gebeurd ?
 • Zijn er gewonden?

Ken je je adres of weet je waar je het kan vinden? Download onderstaand geheugensteuntje en hang het aan je koelkast of je prikbord. Tip: schrijf je adres op dit kaartje.

Als het ongeluk niet bij je thuis gebeurt, probeer dan zoveel mogelijk details te geven over de plaats waar je bent.

 

Download 112-kaartje

 

112 Kidsfilm


In de 112 Kidsfilm vertelt een jonge rapper het verhaal van Freddy. Dit verhaal is geïnspireerd op een zesjarige jongen uit Spa, Shayan. Deze dappere jongen heeft zijn mama gered doordat hij wist hoe hij het noodnummer van de Noodcentrale 112 moest bellen. 

De belangrijkste aspecten van een noodoproep komen aan bod in het filmpje:  

 • leer het noodnummer van de Noodcentrale 112 uit je hoofd
 • wanneer moet je de Noodcentrale 112 bellen
 • wat moet je zeker zeggen als je de Noodcentrale 112 belt: waar ben je, wat is er gebeurd, zijn er gewonden
 • bel niet naar de Noodcentrale 112 om een grapje uit te halenWil je graag kunnen meezingen? Hier kan je de liedjestekst downloaden.

Speel mee

Klik hier om de 112 memory of de 112 bingo te spelen. Je vind er ook 5 mooie tekeningen om in te kleuren!