De Noodcentrale 112 bellen - ouders

6-10 jaar

Mama valt van de trap, opa voelt zich plots erg ziek… en een kind is getuige van de noodsituatie? Weet jouw kind wat het moet doen?

Kinderen kunnen levens redden!

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen vanaf 6 jaar al in staat zijn om te leren hoe ze de hulpdiensten moeten bellen. Hierdoor kunnen ze in een noodsituatie een verschil maken. Door op een accurate manier te reageren en in geval van nood snel de Noodcentrale 112 te bellen, verhogen de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.

Of het nu gaat om een ernstige bloeding, bewusteloosheid, een zware val of een slok van een giftig product, juist reageren is belangrijk.

 

Wanneer de Noodcentrale 112 bellen

Indien mogelijk verwittigen kinderen best een volwassene om hen te helpen. Hij of zij kan beslissen of hulp van een dokter nodig is.

Soms moeten kinderen ook meteen de hulpdiensten verwittigen. Dat moeten ze doen als het slachtoffer bewusteloos is of ernstig gewond. Bel de Noodcentrale 112. Dat nummer is het Europese alarmnummer dat ze kunnen gebruiken om dringende medische hulp te vragen.

 

Waar - wat - wie

Als je het noodnummer van de Noodcentrale 112 moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kan beantwoorden. 

De noodcentrale heeft altijd onderstaande informatie nodig. Hoe meer details je kan geven, hoe beter. 

 • Waar ben je? 
 • Wat er is gebeurd ?
 • Zijn er gewonden?

Ook je kind moet zijn adres kunnen geven of het makkelijk kunnen terugvinden. Download onderstaand geheugensteuntje en hang het aan je koelkast of je prikbord.

Download de handleiding bij het lespakket

Download de bijlagen bij het lespakket

Download 112-kaartje

 

112 Kidsfilm


In de 112 Kidsfilm vertelt een jonge rapper het verhaal van Freddy. Dit verhaal is geïnspireerd op een zesjarige jongen uit Spa, Shayan. Deze dappere jongen heeft zijn mama gered doordat hij wist hoe hij het noodnummer van de Noodcentrale 112 moest bellen. 

De belangrijkste aspecten van een noodoproep komen aan bod in het filmpje:  

 • leer het noodnummer de Noodcentrale 112 uit je hoofd
 • wanneer moet je de Noodcentrale 112 bellen
 • wat moet je zeker zeggen als je de Noodcentrale 112 belt: waar ben je, wat is er gebeurd, zijn er gewonden
 • bel niet naar de Noodcentrale 112 om een grapje uit te halenWil je graag kunnen meezingen? Hier kan je de liedjestekst downloaden.

 (Bron filmpje http://www.112.be/nl/kids)

Prijs:

Gratis