De Noodcentrale 112 bellen - leerkrachten

6-10 jaar

Mama valt van de trap, opa voelt zich plots erg ziek… en een kind is getuige van de noodsituatie? Geen probleem, want kinderen hebben op school geleerd hoe ze de Noodcentrale 112 moeten bellen. Ook kinderen kunnen immers levens redden!

Rode Kruis-Vlaanderen ontwikkelde een lespakket voor de eerste en tweede graad van het lager onderwijs. Dit lespakket (handleiding en bijlagen) is gratis te downloaden en bevat spelletjes, een liedje en diverse werkvormen.

Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen van de eerste en tweede graad van het lager onderwijs al in staat zijn om te leren hoe ze de hulpdiensten moeten bellen. Hierdoor kunnen ze in een noodsituatie een verschil maken. Door op een accurate manier te reageren en in geval van nood snel de Noodcentrale 112 te bellen, verhogen de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.

Of het nu gaat om een ernstige bloeding, bewusteloosheid, een zware val of een slok van een giftig product, juist reageren is belangrijk.

Per graad hebben we drie werkvormen uitgewerkt waarmee je als leerkracht aan de slag kan. Misschien werk je al rond thema’s zoals ‘ziek zijn’ of ‘naar het ziekenhuis’? Dan kan dit lespakket daar zeker bij aansluiten. Misschien werk je al specifieker rond eerste hulp? Dan komt de Noodcentrale 112 bellen zeker ook aan bod.

In het deel ‘achtergrondinformatie’ vind je extra informatie over het oproepen van hulpdiensten.

 

Download de handleiding bij het lespakket

Download de bijlagen bij het lespakket

Download 112-kaartje

 

112 Kidsfilm


In de 112 Kidsfilm vertelt een jonge rapper het verhaal van Freddy. Dit verhaal is geïnspireerd op een zesjarige jongen uit Spa, Shayan. Deze dappere jongen heeft zijn mama gered doordat hij wist hoe hij het noodnummer van de Noodcentrale 112 moest bellen. 

De belangrijkste aspecten van een noodoproep komen aan bod in het filmpje:  

 • leer het noodnummer van de Noodcentrale 112 uit je hoofd
 • wanneer moet je de Noodcentrale 112 bellen
 • wat moet je zeker zeggen als je de Noodcentrale 112 belt: waar ben je, wat is er gebeurd, zijn er gewonden
 • bel niet naar de Noodcentrale 112 om een grapje uit te halenWil je graag kunnen meezingen? Hier kan je de liedjestekst downloaden.

 (Bron filmpje http://www.112.be/nl/kids)

Prijs:

Gratis