Speelweken in de kijker: Thomas vertelt

“Kinderen in een opvangcentrum voor asielzoekers de tijd van hun leven geven” – dat is wat Thomas Renwart deze zomer gaat doen. De kinderen die in deze centra verblijven hebben moeilijk toegang tot het aanbod van zomervakanties en vakantiekampen. Door het organiseren van speelweken bezorgen we hen een leuke week én leuke verhalen om te vertellen wanneer het schooljaar weer van start gaat. “Ook deze kinderen hebben recht op vakantie” vertelt een enthousiaste Thomas, die voor de allereerste keer meegaat als moni.

Jij gaat deze zomer voor de eerste keer mee als monitor op een van de speelweken. Heb je al eerder aan vrijwilligerswerk gedaan?

"Als monitor is het de eerste keer ja, maar ik heb wel al ervaring met het werken met asielzoekers. Ik werk namelijk al een hele tijd als vrijwilliger in een kringloopwinkel waar asielzoekers tewerk gesteld zijn en kom daar dus vaak in contact met deze mensen. Hier krijgen de mensen zonder papieren toch de kans om te werken en om iets te verdienen."

Waarom word je monitor voor de speelweken?

"2 jaar geleden is mijn grootmoeder overleden en haar leven stond in het teken van vrijwilligerswerk voor Rode Kruis-Vlaanderen. Haar hele sociale leven speelde zich af in de Rode Kruisafdeling Zomergem en toen ze stierf heb ik besloten haar ‘levenswerk’ verder te zetten. Ik herinner me nog steeds de frigo die in haar keuken stond, helemaal bedekt met stickers van Rode Kruis-Vlaanderen. Omdat ik al ervaring had met het werken met asielzoekers, heb ik mij opgegeven als vrijwillige monitor voor de speelweken."

Ben je goed voorbereid? 

"Dat ben ik zeker! Net als de twee andere monitoren met wie ik een team zal vormen, weet ik wel dat het niet altijd een gemakkelijke opdracht zal zijn. Het gaat hier namelijk om kinderen  die heel wat emotionele bagage met zich meedragen. Elke groep bestaat uit gemakkelijke en minder gemakkelijke kinderen, of je nu kijkt naar een speelweek in een open centrum voor asielzoekers of naar een groep jongeren die op kamp gaan met de Chiro. Hier proberen we de ‘moeilijkere’ gevallen op een plezante manier te betrekken. In het centrum in Alsemberg is het zo dat de leeftijd in de groep varieert van hele jonge kinderen tot pubers. Deze laatste proberen we op een toffe manier te betrekken, zodanig dat ook zij enthousiast zijn om deel te nemen aan de activiteiten. Een idee om deze jongeren enthousiast te maken is hen een titel te bezorgen, bijvoorbeeld als Personal Assistant van een van de moni’s. Op die manier krijgen ze een soort verantwoordelijkheid en zullen ze vanzelf sneller betrokken raken. Want de kinderen en jongeren zijn niet verplicht om mee te doen met de geplande activiteiten. Wij zijn er enkel om hen de kans te geven om net als alle andere kinderen een vakantie-ervaring te beleven en organiseren de hele week door vrijblijvende activiteiten."

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie alle kinderen kunnen bereiken en dat ze jullie verstaan? 

"Het is inderdaad zo dat een aantal van de kinderen in het centrum geen Nederlands spreekt. Door creatief bezig te zijn met de kinderen proberen we de taalbarrière te doorbreken. Ikzelf geloof er heel hard in dat kinderen door creatieve activiteiten volledig kunnen ontpoppen tot de persoon die ze écht zijn. Een goed hulpmiddel is bijvoorbeeld dansen. Er zijn geen woorden nodig om elkaar te verstaan, muziek en ritme zijn iets universeel, over de taalgrenzen heen. Een andere activiteit op het programma  zijn de voorleesmomenten. Deze hebben als doel de kinderen gedurende de speelweek in contact te laten komen met de Nederlandse taal. Als de communicatie echt heel stroef verloopt kunnen we gebruik maken van tekeningen en pictogrammen om onszelf verstaanbaar te maken. Verder gaan we eens naar de film en zullen we gaan zwemmen."

Staan er na deze week nog activiteiten op jouw programma als vrijwilliger voor het Rode Kruis?

"Jazeker! Zoals ik al zei wil ik het levenswerk van mijn overleden grootmoeder verder zetten. Aangezien haar leven letterlijk in het teken van Rode Kruis stond, ben ik zeker van plan om mij na deze week ook nog in te zetten als vrijwilliger."