Youth on the Run

16-18+ jaar

In november 2022 deed ik spontaan mee aan Youth on the run. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik niet veel meer kon bijleren over vluchtelingen. Maar dit inleefspel gaat over de ervaring, en die ga ik nooit meer vergeten. Gedurende de 24 uur heb ik vooral veel mogen voelen. Op het einde was ik extra dankbaar voor mijn comfortabele leven! Ik raad het echt iedereen aan, jong of oud, als je klaar bent om écht (een fractie) te voelen van wat een vluchteling meemaakt.

Youth on the Run is een unieke inleefervaring. Als deelnemer kruip je in de huid van een vluchteling: je krijgt een nieuwe identiteit, een nieuwe familie en jullie slaan samen op de vlucht. En dan maar hopen dat je asielaanvraag goedgekeurd wordt… Tijdens deze 24 uur kom je als deelnemer in verschillende situaties terecht waar vluchtelingen in de realiteit ook mee worden geconfronteerd. Verwacht je dus aan een intense en leerrijke ervaring die je niet snel zal vergeten.

De ervaring is interessant, maar je kan het onmogelijk leuk noemen. De woorden die me tijdens de simulatie door mijn hoofd schoten, waren: honger, kou en ontbering. Ook al wist ik altijd dat ik veilig was en de volgende dag weer in mijn warme zetel zou zitten.

Ebe vertelt in een blog over haar deelname aan het inleefspel

En op een verlaten schuilplek vonden we deze aangrijpende brief

Wil je graag deelnemen?

  • Kijk even in de kalender of er binnenkort nog een andere datum gepland staat.
  • Staat er niet direct een nieuwe editie gepland? Stuur dan een mailtje naar jeugdrodekruis@rodekruis.be en laat je op de lijst zetten. Dan krijg jij een mailtje van zodra we meer informatie hebben.

Duur:

24 uur

Spelers:

15-30

Prijs:

€16